Przepis na bułeczki drożdzowe
Wielu
znajomych, przyjaciół czy klientów pyta o dobry przepis na chleb. W
Internecie jest tak dużo przepisów i wskazówek, że trudno jest wybrać
czy coś zaproponować. Przepisy z jednej strony są proste a z drugiej o
powodzeniu udanego wypieku decydują szczegóły i tylko doświadczone
gospodynie sobie z tym radzą. Aby móc jednak odpowiedzieć na pojawiające
się pytania zacznę swoją przygodę z pieczeniem aby poznać jego kolejne
etapy, i podzielić się tą wiedzą z innymi. Zacznę od najprostszych bułeczek drożdżowych. Najlepsze bułeczki piecze oczywiście moja mama , które smakują wyśmienicie i to od niej spróbuję uzyskać kilka wskazówek.
bułeczki możemy upiec z makiem lub na słodko z serem czy powidłami wtedy jednak zamiast soli do ciasta dodajemy cukier
świeże bułeczki najlepiej smakują za masełkiem

razem z bułeczkami z tego samego ciasta możemy upiec paluchy drożdżowe z kminkiem i serem, które idealnie smakują z barszczykiem
składniki do produkcji bułeczek znajdziecie w naszym sklepie
przepis uniwersalny na ciasto drożdżowe idealny na bułeczki paluchy drożdżowe czy pizzę
Wszystkie składniki mieszamy ok 10 minut
mieszamy aż do uzyskania plastycznej masy
czekamy do podwojenia objętości
ponownie mieszamy
gotowe plastyczne ciasto dzielimy na 3 części aby łatwo było rozwałkować
wałkujemy koło lub prostokąt i wycinamy trójkąty
Zwijamy od szerszego boku w kierunku szpica
z ciasta drożdżowego możemy upiec paluchy z serem i kminkiem lub czarnuszką
smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy w/g własnej inicjatywy ja zrobiłem to makiem i kminkiem z serem (lub czarnuszką)
Tak przygotowane bułeczki odkładamy na 30 min w ciepłe miejsce 30stC do wyrośnięcia
kiedy znacznie zwiększą swoją objętość wkładamy do pieca
pieczemy 10-15 min 220stC
pieczemy do zarumienienia
przykrywamy ścierką i czekamy do ostudzenia
Zapraszam odwiedzajcie nas