Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Pozycji: 0 0,00 zł

Koszyk jest pusty

Ilość:

Suma: 0,00

Przepis na bułeczki drożdzowe

Wielu znajomych, przyjaciół czy klientów pyta o dobry przepis na chleb. W Internecie jest tak dużo przepisów i wskazówek, że trudno jest wybrać czy coś zaproponować. Przepisy z jednej strony są proste a z drugiej o powodzeniu udanego wypieku decydują szczegóły i tylko doświadczone gospodynie sobie z tym radzą. Aby móc jednak odpowiedzieć na pojawiające się pytania zacznę swoją przygodę z pieczeniem aby poznać jego kolejne etapy, i podzielić się tą wiedzą z innymi. Zacznę od najprostszych bułeczek drożdżowych. Najlepsze bułeczki piecze oczywiście moja mama 🙂 , które smakują wyśmienicie i to od niej spróbuję uzyskać kilka wskazówek.

bułeczki możemy upiec z makiem lub na słodko z serem czy powidłami wtedy jednak zamiast soli do ciasta dodajemy cukier

świeże bułeczki najlepiej smakują za masełkiem

razem z bułeczkami z tego samego ciasta możemy upiec paluchy drożdżowe z kminkiem i serem, które idealnie smakują z barszczykiem

składniki do produkcji bułeczek znajdziecie w naszym sklepie

przepis uniwersalny na ciasto drożdżowe idealny na bułeczki paluchy drożdżowe czy pizzę

Wszystkie składniki mieszamy ok 10 minut

mieszamy aż do uzyskania plastycznej masy

czekamy do podwojenia objętości

ponownie mieszamy

gotowe plastyczne ciasto dzielimy na 3 części aby łatwo było rozwałkować

wałkujemy koło lub prostokąt i wycinamy trójkąty

Zwijamy od szerszego boku w kierunku szpica

z ciasta drożdżowego możemy upiec paluchy z serem i kminkiem lub czarnuszką

smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy w/g własnej inicjatywy ja zrobiłem to makiem i kminkiem z serem (lub czarnuszką)

Tak przygotowane bułeczki odkładamy na 30 min w ciepłe miejsce 30stC do wyrośnięcia

kiedy znacznie zwiększą swoją objętość wkładamy do pieca

pieczemy 10-15 min 220stC

pieczemy do zarumienienia

przykrywamy ścierką i czekamy do ostudzenia

Zapraszam odwiedzajcie nas 🙂

Witryna stworzona na platformie